2012. január 31., kedd

Mi és a macskák

Aki személyesen ismer tudja 4 szibériai macskával osztjuk meg minden napjainkat.
Mind a 4 macsek külön egyéniség, és mindegyiknek megvan a maga jó és rossz tulajdonsága, pont mint az embereknél.
Én sose kértem senkit hogy megértse miért fontos számomra mindegyik macsek, akik családtagok nem pedig "csak" macskák, csupán annyit kérnék, hogy az egyéb hóbortos hobbym (képeslap, deku, varrogatás, forma 1, kertészkedés és a számolatlan cserepes növény:D) mellett fogadják el, hogy nem kell nekem olyannak lenni mint másnak, és ettől nem leszek több vagy kevesebb rosszabb vagy jobb csupán más.
Viszont azt se szeretem, ha köteleznek arra, hogy olyan legyek mint más, aki szeret ilyennek szeret, vagy épp nem szeret. Nem azért vagyok, hogy másoknak folyton megfeleljek, persze lehet ettől sokan antiszocinak tartanak, bár én inkább liberálisnak tartom magam, de mindenkinek joga van véleményt alkotni :D
Pedig a macskáktól lenne mit tanulnunk, hisz ők akkor is szeretnek és elfogadnak, ha vidámak, szomorúak, bánatosak, idegesek, betegek vagy épp türelmetlenek vagyunk, 
és nem akarnak megváltoztatni minket....
Megelégednek azzal amit adni tudunk, de a rájuk szánt időt maximálisan kihasználják.
Az pedig egyáltalán nem igaz, hogy a macskák nem ragaszkodnak az emberhez, sőt öntörvényűek, persze van bennük akarat, hisz az emberekben is van, de megvan a maguk matrialhális világuk, amiben mindenkinek megvan a maga helye és  jól működik.Most jöjjenek a macsekok:)
Először is Katia alias királylány, aki a rangsor legfelső fokán áll, egyben megtiszteltetés, hogy neki én vagyok a kedvence:) 
Olyan szinten, hogy a minap épp főztem (konyhába nem jöhetnek a macskák) ő pedig a nappali
ajtajában adott szerenádot vagy épp hangot a méltatlanságának, hogy márpedig neki anyás napja van és mit képzelek én hogy nem vagyok ott :) ilyenkor persze felveszi a kullancs szerepet és rám ragad, mindenhova követ hízeleg, döföl, ha a gépnél vagyok ölembe hever, vagy épp grasszál a billentyűzet előtt, nem ám nem vele foglalkozok, persze ezt minden nap eljátsza.:)
Az ölembe heverésről egy nagyon érdekes dolog történt velem/velünk. Kevesen tudják családunk júniusban új taggal bővül, és hát Csöpi mozgásban van, de azért érezhető már számomra is. A múlt héten Királylány az ölembe durmol halkan dorombol egyszercsak a Csöpi mozgásba lendül, számomra teljesen új és hihetetlen élmény volt, ami azóta többször megismétlődött. Persze azt már elfogadtam mire Csöpi megszületik dorombolásról az összes macsekot meg tudja különböztetni főleg a Dobbyt aki amúgy is olyan mint egy traktor :)
Akkor jöjjön Boris alias Dobby, aki  a kandúrunk ő külön van a többiektől a hálószobában, de már nem sokáig, mert nála is elkerülhetetlen az ivartalanítás.
Az Ő dorombolása hihetetlen hangos, néha annyira, hogy aludni se lehet tőle, bár azt másért se, mert az éjszaka közepén rájön, hogy márpedig neki okvetlen mosdatnia kell a kezemet, mert kilóg a takaró alól :) Ő jobban szereti az embereket mint a többi macsekot, de az embereket egy pillanat alatt leveszi a lábukról.
Következő macsekunk, Wick az exkandúr aki annyira toleráns, hogy még egy ilyen bamba macsek nincs is:) Na persze a Királylány mellett nem is csoda, hogy megtanulta mi a rend.
Ő volt velünk anno a Pethő intézetbe, mert egy barátnőm lánykája odajárt és megkért vigyük el a Wicket egy foglalkozásra. Nagy sikere volt a gyerekek hetekig a macskás találkozóról beszéltek, sajnos nem lett folytatás, mert nehéz volt összeegyeztetni a munkabeosztásunkkal és az ottani foglalkozásokkal.
Negyedik macsek Katia és Wick első almából származó Aliona alias Bárány, aki egy szinten van a Wickkel, mármint ami a macskák közti rangsort illeti, mi egyformán szeretjük őket:)
ő rettentően szeretet éhes és annyira tud hízelegni, hogy majd szét esik, ráadásul, ha fel akar jönni az ölembe leül a szék mellé és nyikkant, hogy na ugye mehetek:) Persze ha épp foglalt vagyok akkor kétlábra emelkedik bekukkant  hogy tényleg foglalt és elsomfordál a páromhoz, de amint szabaddá válok, már ott van hízeleg szeret, és mindegy is csak velünk lehessen:)Hát így osztjuk meg napjainkat a 4 macsekkal :) Persze a történetek mesélését még napokig folytathatnám,de elsőre azt hiszem ízelítőnek ennyi is elég ebből már látszik nálunk a macskák nem "csak" macskák. :) Nagyon remélem még sok-sok évvel ajándékoznak meg minket. :)



2012. január 29., vasárnap

hétvégi gasztrokalandok

Mielőtt bárki azt hinné, hogy csak hétvégén vagyok konyhatündér az nem fedi a valóságot...
Én szinte mindennap főzök, de nem mindig próbálok ki újdonságot, így úgy gondolom, hogy az talán nem lenne túl izgalmas, ha minden főztömről beszámolnék......
Persze nem biztos, hogy ezek az ételek másnak izgalmasak én mégis úgy gondolom, másnak is adhatok ezzel ötleteket. :)
Hétvégén egy nagy adag gyümölcslevest főztem, mert én nem csak nagy melegben, de télen is igénylem hidegen-melegen bármilyen formában és mivel a fagyasztó tele van gyümölcsökkel így nem is okoz nagy gondot hogy esetleg drága a gyümölcs vagy a befőtt télen:) Most meggyből, eperből és cseresznyéből készült.
Mellé csőben sült/rakott brokkoli készült (ki hogy nevezi) nálunk most húsmentes formában.
Szeretem az ilyen ételeket mert gyorsan kész van és akár maradék rizsből is lehet a zöldség és egyéb hozzávaló csak a kedvünk és hűtőnk szab határt (mert hogy mi van otthon) ráadásul ez olyan variáció, amit nyáron kihűlve is kellemes könnyű étel.






Készítettem még a hétvégén meggyes szeletet, amit szintén a Nosalty oldalán találtam.
Annyit módosítottam a recepten, hogy fagyasztott meggyből készült nem befőttből és a receptben szereplő cukor 2x-ét tettem bele, de így sem lett túl édes, sőt a meggy megtartotta a kellemesen savanykás ízét, igazán finom csemege.
Nem igényel túl sok pepecselést és garantált a siker, persze meggyes rész pudingját jó sűrűre kell főzni.





Ért egy nagy csalódás....még a ház átalakításkor vettünk egy porcelán teáskannát,
szép kéket fehér pöttyökkel, hozzá pár bögrét is, akkor szépen bedobozoltam, nehogy összetörjön és mivel mi nagy teafogyasztók vagyunk eszembe jutott a szép kis kannám...
Ma kicsomagoltam elmostam és gondoltam jöhet a teakészítés filter elő, víz forr beleöntöm a kannába a forró vizet hallom ám pattog elsőre azt hittem, tán a belső porcelán réteg repedezik, de amikor kis tócsa jelent meg a konyhapulton már tudtam baj van.
A szép kis teáskannánk nem bírta a forró vizet és elpattant, ebben az a dühítő, hogy amikor vettük direkt megkérdeztük ugye ez nem csak dísznek jó?! Mert használatra vennénk eladó még furán is nézett ránk, hogy honnan vesszük, hogy a porcelán kanna nem használható,arról nem is beszélve, hogy nem volt éppen olcsó,
de nagyon vágytam egy teáskannára, hát most van egy de csak nézegethetem :(



2012. január 27., péntek

friss levegő

Ma reggeli doki, könyvelő és egyéb rohangálás után a délelőtti kv szörpölése közben kitaláltuk, kimegyünk  Nagyberényi szőlőbirtokunkra (az oldalon megnézhető miből hoztuk létre) gyümölcsfákat metszeni, ha már szépen süt a nap, a szél nem fúj, igaz hideg volt,de felkészültünk. Vittünk termoszba forró teát, ami igen csak jól esett :)
Reméljük idén már a gyümölcsfáink is helyrejönnek, a frissen telepítettek pedig megerősödnek.
Itt még rendgeteg munka vár ránk, de azért szépen haladunk lassan elkészül a lépcső ami 
a fölfelé emelkedőn haladást megkönnyíti. Van egy omladozó partoldalunk ahol jelenleg mindenféle 
nő (meggy fák, bodza, bozót) de mind beteg és azt szeretnénk még kipucolni, hogy aztán a partoldal omlását megállítva, autógumit tegyünk oda amibe futó növényeket ültessünk.
Az alatta lévő rézsűt szeretnénk megszüntetni és a pince fölött egy pihenő részt kialakítani.
A présházunk sajnos nincs túl jó bőrben így majd az is átépítésre vár. Munkánk van még bőven 
ezen a birtokon és nem is haladunk túl gyorsan, de örömünket leljük benne, és van egy hely ahova az ember elmenekülhet a város zajából...
Na nem mintha az otthonunk nagy zajba lenne hisz az is a szőlőhegyen van csak pár kilóméterrel
odébb:) de jó érzés várni a tavaszt és kimenni a szőlőbe megnézni kell-e már permetezni, metszeni, füvet nyírni, ez egy olyan hobby, amiközben az ember a friss levegőn kikapcsol a mindennapok taposómalmából... 
akinek nincs valamilyen hobbyja el se tudja képzelni mennyire megnyugtató
tevékenység, és a munkát megszakítva beülni a pihenőbe és az arra járó madarak énekét csivitelését hallgatni, vagy felfedezni egy-egy sárgarigót, szajkót esetleg őzet, és közben azon gondolkozni hogy a fényképező már megint a kocsiban maradt....
ez az amit ez a birtok nekünk jelent és talán nem tökéletes de a mienk és tudjuk mennyi munka 
árán alakul át olyanná amilyenné szeretnénk....
Kicsit elkalandoztam, de remélem ezért senki nem haragszik :)

A kellemes napsütésben feltöltődve, mégis kicsit elfáradva a friss levegőn, haza érve gyorsan 
megebédeltünk kis pihenés után  Charleyval a kutyánkkal késő délutáni sétára indultunk, ami naplementébe torkollott és addigra igencsak lehűlt a levegő.
Jól átfázva, de kellemesen elfáradva értünk haza.Egy forró tea és a vacsora kellemesen átmelegített minket.
Ez egy remek nap volt, már csak egy kis hó esést szeretnék, mert az még hiányzik az idei télből....

2012. január 26., csütörtök

az elmúlt napok gasztronómiája

Az elmúlt napokban volt pár recept amit kipróbáltam és persze régi kedvenc is előkerült a fánk :)
Mert a másik nagy szenvedélyem (a többi mellett) a receptgyűjtés, (ami a szakmámból is ered lévén cukrász vagyok) ezért rengeteg mennyiségű receptet képes vagyok átnyálazni amíg megtalálom a kedvemre valót és ha bevált további alakításra fogom,hogy ne legyen unalmas több verzió is készül, általában idényre alakítva.
Szóval jöjjenek a receptek:)
Az első a tejszínes-spenótos fusili amiről kép nem készült, de nagyon finom volt kis krémsajttal
tuningoltam, amit még a párom is megevett pedig ő nem egy spenót rajongó és akkor még finoman fogalmaztam :)
Desszertnek kókuszos szeletet készítettem a recept a Nosalty oldaláról van  http://www.nosalty.hu/recept/kokuszos-szelet-0


én csak annyit változtattam a recepten, hogy nem tejszínes pudingot használtam, hanem vaníliásat,de így is nagyon finom lett és íme a kép, ilyen lett:


A második recept a tócsni, ami életem első próbálkozása volt és egész jól sikerült.
gondolom erről sokaknak sokféle receptje van így nem írom ide, de képet teszek róla:


A harmadik receptem májas-babos pie torta ami azért is nagyon tetszik mert sokféleképpen lehet variálni attól függően, hogy milyen alapanyagot sikerül otthon fel lelni.


Végül pedig jöjjön a fánk:


 persze a képen csak egy töredék mennyiség látszik ennél jóval több készült.
 

Tócsni:
hozzávalók 2 főre

    4 db nagyobb krumpli / kb. 40 dkg /
    1 csokor petrezselyemzöld
    1 közepes fej vöröshagyma
    2 db tojás
    4-6 evőkanálnyi liszt
    1 tk  pirosarany / el is hagyható
    1 tksó
    2 mk őrölt bors
    2 ek olaj

kisütéshez

    3 dl olaj

    A nyers krumlit meghámozzuk és kislyukú reszelőn lereszeljük.
    A hagymát apró kockákra vágjuk, 2 evőkanál olajon megdinszteljük.
    A petrezselyemzöldet felaprítjuk.
    Az összes hozzávalót elkeverjük a reszelt krumplival, a liszt kivételével.
    A lisztet kanalanként fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg nokedlitészta sűrűségű nem lesz.
    Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és kb. 2-2 evőkanálnyit teszünk a masszából az olajba, kissé ellapítjuk és mindkét oldalát pirosra sütjük.