2012. február 28., kedd

Rizsfelfújt és burgonyás kenyér

Kevesen tudják, hogy a párom is cukrász nem csak én, tehát a konyhán osztozunk legalábbis ami a főzést illeti, ugyanis ő is nagyon szeret főzni.
Így aztán vannak bizonyos ételek amit ő főz és van amit én, persze az ezzel járó házimunkán 
is osztozunk. Én nem csinálok heti menü tervet, mert nálunk az nem vált be.
Viszont a konyhába van egy notesz amire 20-25 féle étel van felírva: édes,sós, leves főzelék, tészta szóval komlex hamik amiből lehet választani és 4-5 napra előre be is tervezünk.
Persze ettől még van hogy nem a terv szerint alakul a főzés, mint tegnap amikor is elhúzódott ügyintézés miatt hot-dog volt az ebéd, viszont nincs merev ragaszkodás ahhoz hogy vasárnap húsleves és rántott hús lenne a kötelező menü, mert szerintem azt a hét bármely napján lehet enni. Ráadásul az ételek olyan szempontból is felkerülnek a listára, ami régen volt vagy kevésbé szeretjük, vagy (ami mostanában fő szempont) mi van a fagyasztóba, ugyanis ilyenkor előszeretettel részesítem előnybe a fagyasztó ürítést, de arra 
is figyelek, hogy az alapanyagok változatosan legyenek elkészítve.
Párom egyik kedvence a rizsfelfújt (persze grízes tészta is készülhet minden mennyiségben),
így ma ezt készítettem.
Van hozzá recept is bár tudom mindenki másképp csinálja:)
hozzávalók 4 főre. (nálunk ennél kisebb adaggal nem is szabad kezdeni)
  • 35 dkg rizs
  • 1/2 l víz
  • 1/2 l tej
  • késhegynyi só
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
  2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
  3. Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt  az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
  4. A vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
  5. A tojásfehérjéket habbá verjük.
  6. A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
  7. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. 
  8. Aztán persze finom kis házi lekvárral meglocsolva felfaljuk.

 Lekváros kép nem készült:)
Miközben a rizsfelfújt elkészült gyorsan összedobtam egy burgonyás kenyeret is, ugyanis 
kb. 9 éve van kenyérsütőgépem, ami nagy haszon a konyhában és bizony nem szoktam kenyeret venni, nagy ritkán kiflit, de inkább megsütöm itthon.
Mostanában pedig nagy kedvenc lett a burgonyás változat.
Nálunk a kész kenyér szeletelés után a fagyasztóba kerül és csak annyit olvasztok ki amennyire szükségünk van, ráadásul ugyanolyan friss, mintha akkor sült volna.
Ez a megoldás azért is vált be, mert kevés kenyeret eszünk viszont majd 1 kg-os kenyeret tud készíteni a gép, viszont így nincs kényszer és kárba se vész.
A receptet azért leírom, mert az is el tudja készíteni akinek nincs gépe.

Burgonyás kenyér:
250 gramm finomliszt
250 gramm rétesliszt
220 gramm főtt, tört burgonya
1,5 kis mérőkanálnyi só (teáskanál) 
1,5 kis mérőkanálnyi cukor
70 gramm olvasztott  margarin
100 ml víz
150 ml tej
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
1/2 zacskó szárított élesztő


alapprogramon készül közepes barnítással (bár én világoson szoktam)


Jó étvágyat! :)

2012. február 24., péntek

Bon-bonos doboz másképp

Mivel nem rég volt a barátnőm névnapja, készítettem neki egy bon-bonos dobozt.
Amibe boltba vásárolt bon-bon került, igaz eredetileg nem ilyen formájú dobozt szerettem volna, de mivel egy nagyon szép rózsás kartont választottam így valahogy semmi díszítés nem volt hozzávaló, mert a kartont se akartam eltakarni.
Így  egy egyszerűbb megoldás mellett döntöttem, de a  barátnőmnek így is nagyon tetszett:)













2012. február 18., szombat

A nagy nap február 14. Balatonfüred

Február 14. délelőtt 11 órakor mi is kimondtuk a boldogítót :)
Persze nem nagy hacacáré közepedte, csupán 2 tanúval, az anyakönyvvezetővel és egy fotóssal:)
Az ötlet még tavaly nyáron kezdett megfogalmazódni, ha már családot szeretnénk legyen
hozzá papír. Persze először csak eljátszottunk a gondolattal, és ennyiben is maradtunk, nem vagyok egy házasság hívő, és mivel a kapcsolatunk több mint 10 éves így egy papírt igazából feleslegesnek gondoltam...
Aztán október végén  kiderült családunk egy fővel bővül:)
Az esküvő téma újra napirendre került, kik legyenek a tanuk, ebben viszonylag hamar döntöttünk a barátnőm és férje lett a kiszemelt áldozat, meg is kérdeztük őket december elején bevállalnák-e eme feladatot, barátnőm nem kis meglepetésére, hisz azt hiszem neki eltartott egy darabig mire felfogta mire is kértük :)
Aztán már csak a helyszín maradt hátra, mivel nem akartunk nagy családi banzájt, csak 2 tanú és mi így nem Siófokot választottuk mivel ez egy kis város tuti idő előtt már mindenki tudta volna...
Talán paranoiásnak hisztek de aki kicsit is élt itt tudja irtó pletykásak errefelé az emberek, itt aztán nincsenek titkok és ha ez nem lenne elég tesznek is hozzá olyan dolgokat amitől az ember rosszul lesz...
Szóval ezt megelőzve döntöttünk Balatonfüreden tartjuk meg eme jeles napot,mondjuk február 14-én. Mi egyébként nem ünnepeljük a Valentin napot lévén nem csak ezen az 1 napon kell szeretni a másikat és kedveskedni.. mi ezt az év bármely napján megtesszük egy-egy csoki, cukorka vagy bármi apró gesztussal, de úgy gondoltuk legalább értelmet adunk ennek a napnak.
A füredi anyakönyvvezetőnél nem volt gond, hogy ez a nap nem hétvége tehát simán ment minden. Már csak a ruha fotós és egyéb ilyesmit kellett "beszerezni".
Nekem csupán egy kívánságom volt, hogy addigra essen a hó, mert az annyira szép lenne,
és kívánságom teljesült is :)
Maga a ceremónia nagyon családiasra sikeredett, a fényképezés nagy röhögésekkel telt, de bizton állíthatom  ha már "életetek nagy napja ez" (idézet a Macskajajból) akkor ez tényleg 
olyan volt amilyennek szerettük volna.
 A fényképezés több helyszínen folyt, köztük a Balaton parton, ahol bár nem volt meleg kisütött a nap és nagyon jó képek készültek, persze pár arra járó is készített rólunk képek, sokan megmosolyogtak, és csodálkoztak, hogy de hiszen kedd van, de ez minket egyáltalán nem zavart.
Tudom talán népes családunk ezen most megsértődik, de ha már tényleg rólunk szól ez a nap és nekünk így volt jó remélem megértik, és véleményem szerint ezen a napon nem a család elvárásainak kéne megfelelni....
Ez talán egy kicsit antiszocisan hangzik, DE több mint 10 év után nem hiszem hogy ennek a ceremóniának akkora dínom-dánomot kellett volna keríteni, ez az én véleményem és remélem minden szerettünk tiszteletben tartja és elfogadja, hogy nem a nagycsaládi banzáj teszi ezt az eseményt tökéletessé....

Mert igen ez a nap így 4-esben volt olyan amilyennek szerettük volna és a barátnőméknek köszönöm, hogy elfogadták a meghívást!
A fotózás után volt kellemes ebéd a füredi Borcsa étterembe ahol a kiszolgálás udvarias volt az adagok nagyok és finomak, és igen elengedhetetlen röhögésekkel tarkítva, azt hiszem igazán vidám napunk volt.:)






 

2012. február 10., péntek

Francia hagymaleves és grízes tészta

A mai menü francia hagymaleves és grízes tészta, finom házi lekvárral. :)
Mi minden formában szeretjük a hagymát, ami nem utolsó ha azt vesszük hogy a hagymának van baktérium ölő hatása is, és mivel én tegnap valami levesre vágytan így eszembe jutott hogy nagyon rég csináltam ilyet, csak azt sajnálom, hogy nem kaptam hozzá semmilyen bucit pedig abban az igazi a tálalása... na de talán majd legközelebb az is lesz :)


A recept pedig nagyon egyszerű:
Hozzávalók: 30 dkg hagyma
                      4 dkg vaj
                      6 dl húsleves (lehet kockából is)
                      1 dl tejszín
                      1 dl száraz fehérbor
                      őrölt bors, szerecsendió, só
Tálaláshoz: Rozscipó esetleg reszelt sajt.

A hagymát felkarikázzuk, a vajon aranybarnára sütjük. Ha már jó öntsük fel a levessel és ízlés szerint fűszerezzük. 8-10 percig főzzük, majd beleöntjük a bort és felforraljuk. Tűzről levéve 
belecsurgatjuk a tejszín jól elkeverjük és már tálalhatjuk is.
jó étvágyat hozzá :)


                          A grízes tészta pedig kedvesem nagy kedvence, meg szerintem az emberek többsége nagyon szereti, bár a mai baracklekváromba akadt egy barackmag is, ami bizonyítja ez a lekvár látott már barackmagot :) 

Madarak a kertben

Mióta itt lakunk a szőlőhegyen télen nagy hangsúlyt fektetünk a madarak etetésére és nyáron az itatásukra.
Ez most sincs másképp, ezért hoztam pár fotót ahogy a madarak a kertben eszegetnek.
Elég sok fajta madarat megfigyeltünk a környéken, itt tanyázik 3 szajkó is sajnos őket nagyon nehéz lefotózni, de ma azért az egyiket sikerült. :) 


2012. február 8., szerda

Végre elkészültem

Nagyobb varrogatásba kezdtem, illetve fogalmazzunk úgy, hogy időigényesebb...
Kaptunk a barátnőméktől egy kiságyat és abba szerettem volna egy rácsvédőt, mivel maradék anyag volt /van itthon bőven így gondoltam magam is elbíbelődök vele.
Tudom én hogy lehet ilyet venni és már nem is olyan drága, de akkor is én szerettem volna elkészíteni és végre elkészült. :) Egyenlőre csak a földön fotóztuk, majd ha eljön az ideje a kiságyba is megnézzük, hogy mutat :)



2012. február 5., vasárnap

hétvégi menü+ virágzó növényeim

Hétvégén teljesen egyszerű volt a menü, tökfőzelék kockapörkölt feltéttel (mi ugye nem eszünk disznóhúst így csirkemellből volt).
A tök szintén a fagyasztóból került elő, (nálunk a zöldségek nagy része a kertben termett így a fagyasztóban mindenféle van, és nálunk most fagyasztó fosztogatás van napirenden) :-) 

Csak azt sajnálom, hogy valószínűleg ez volt az utolsó tökcsomag:(
A napokban a gépemen kotorászva találtam egy szilvás crumble receptet, amit nagyon ki akartam próbálni, sajnos már nem emlékszem melyik blogról mentettem:(
De annak nagyon megörültem, hogy a fagyasztóba találtam 2 kisebb csomag szilvát, így jöhet a szilvás crumble ami nem egy nagy ördöngösség, viszont roppant finom.
Íme a receptje:
Hozzávalók:
500 gr szilva

2 ek cukor
1 tk fahéj
1 tk vaníliakivonat

100 gr liszt

80 gr vaj
1 ek cukor

Bekapcsolom a sütőt 180 fokra.

A szilvát megpucolom, negyedelem és egy kivajazott piteforma (ca. 20cm) aljára halmozom, megszórom a fahéjjal összekevert cukorral, meglocsolom a vaníliakivonattal. A lisztet a cukorra és a vajjal elmorzsolom, a morzsás állapoton túl (kb.3 perc) nem kell macerálni. Rászórom a szilva tetejére és ca. 30 perc alatt aranybarnára sütöm.



Mivel az én formám 30cm-es így én másfélszeres adagot sütöttem, nagyon fini lett és gyorsan elfogyott, de mivel sárgabarack van a fagyasztóba bőven így azt hiszem azzal is ki fogom próbálni:)


és néhány kép a most virágzó orchideáimról:




végre hóesés :)

Sokakkal ellentétben én imádom a havat, pedig tudom a kertbe, az úton lapátolni kell és mivel mi szőlőhegyen lakunk itt nem takarítják úgy mint a városba, de mégis én akkor is szeretem, mert a télhez hozzátartozik, és nem mellesleg Balatonnak is jót tesz meg a veteményeskertnek is:) A beígért hó hozzánk is megérkezett, amire én nagyon vártam.
Igaz én nem szeretek szánkózni egy gyerekkori baleset miatt, de sétálni a hóesésben, meg hógolyózni hóembert építeni nagyon szeretek.:) Viszont korizni szeretek bár idén csak a jeget mentünk le megnézni, mert hát jobb a békesség.
Viszont tegnap a nagy szélbe, Tom beadta a derekát, hogy jó menjünk sétálni, mert látta rajtam nagyon be vagyok sózva jó rétegesen felöltöztünk, szinte ki se láttunk a sok ruhából, de kellett is, mert szél azért rendesen fújt, viszont a séta nagyon jól esett és a kutya is nagyon élvezte.
Hazaérve persze jött a forró tea, mert azért átfáztunk, meg el is fáradtunk hisz amerre sétálni szoktunk ott nem takarítják a havat és 10 centi hóba bandukolni nem könnyű, de megérte,
hisz én nagyon örültem ennek:)
Ma délelőtt lementünk a mólóra, utána megnéztük a korizókat, ma már csak reggel szállingózott a hó, délelőtt kisütött a nap. Ebéd után újabb beöltözés és kutyaséta, nagyon jól esett a napsütésbe bandukolni, a kutya elég vicces amikor az egész orrát beledugja a hóba.
Na meg amikor meglepődik, hogy ahova lépett ott nem csak tíz centi a hó, hanem a szélben kialakult hókupac a hasáig ér.
Nagyon jó nap volt kint a levegőn sétálva a ragyogó napsütésben a havas tájban gyönyörködve.Hoztam néhány képet is. :)az első kép a tegnapi sétakor készült a többi a mai napsütésbe:)


korizók:
épül a móló:

 és a séta:


 

2012. február 2., csütörtök

mai menü

Kivételesen a  hét közepén is írok némi gasztronómiai élményt, ami nem bonyolult, szimplán csak finom:)
Szóval a mai menü zöldborsóleves túrós rétessel.


a zöldborsó leves rettentően egyszerű elkészíteni:
Olajon egy fej hagymát megdinsztelünk, rá egy kis pirospaprika felengedjük vízzel, 
beletesszük a répát, zöldséget, borsót, zellert karalábét, én most egy kis krumplit is 
tettem bele. Só, bors petrezselyem zöld és egy csipet tárkonyt adtam hozzá. Amikor a zöldségek megfőttek egy kis tejet öntünk hozzá felforraljuk és kész is.
Van aki főz bele nokedlit én ezt most kihagytam, de így is elég laktató.

Túrós rétes: kész vajastészta amivel nekem könnyű dolgom van mert csak elővettem,
a fagyasztóból. Túrótölteléket bekevertem egy kis búzadarával, tojássárgájával, cukorral vaníliás cukorral és citromhéjjal kis időre félretettem amíg a búzadara felszívta a folyadékot majd a kinyújtott tésztára tettem, bevagdostam a tésztát és hol egyik, hol másik oldalról ráhajtogattam, megkentem tojással irány a sütő és íme a végeredmény:



Macskák+1kutya:)

Katia alias Királylány:


Boris alias Dobby:

 
Wick: 


Aliona alias Bárány:

én így alszok :)







És végül Kukás Charley a mi mentett ebünk séta közben :)