Így aztán vannak bizonyos ételek amit ő főz és van amit én, persze az ezzel járó házimunkán
is osztozunk. Én nem csinálok heti menü tervet, mert nálunk az nem vált be.
Viszont a konyhába van egy notesz amire 20-25 féle étel van felírva: édes,sós, leves főzelék, tészta szóval komlex hamik amiből lehet választani és 4-5 napra előre be is tervezünk.
Persze ettől még van hogy nem a terv szerint alakul a főzés, mint tegnap amikor is elhúzódott ügyintézés miatt hot-dog volt az ebéd, viszont nincs merev ragaszkodás ahhoz hogy vasárnap húsleves és rántott hús lenne a kötelező menü, mert szerintem azt a hét bármely napján lehet enni. Ráadásul az ételek olyan szempontból is felkerülnek a listára, ami régen volt vagy kevésbé szeretjük, vagy (ami mostanában fő szempont) mi van a fagyasztóba, ugyanis ilyenkor előszeretettel részesítem előnybe a fagyasztó ürítést, de arra
is figyelek, hogy az alapanyagok változatosan legyenek elkészítve.
Párom egyik kedvence a rizsfelfújt (persze grízes tészta is készülhet minden mennyiségben),
így ma ezt készítettem.
Van hozzá recept is bár tudom mindenki másképp csinálja:)
hozzávalók 4 főre. (nálunk ennél kisebb adaggal nem is szabad kezdeni)
- A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
- Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
- Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
- A vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
- A tojásfehérjéket habbá verjük.
- A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
- Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd.
- Aztán persze finom kis házi lekvárral meglocsolva felfaljuk.
Lekváros kép nem készült:)
Miközben a rizsfelfújt elkészült gyorsan összedobtam egy burgonyás kenyeret is, ugyanis
kb. 9 éve van kenyérsütőgépem, ami nagy haszon a konyhában és bizony nem szoktam kenyeret venni, nagy ritkán kiflit, de inkább megsütöm itthon.
Mostanában pedig nagy kedvenc lett a burgonyás változat.
Nálunk a kész kenyér szeletelés után a fagyasztóba kerül és csak annyit olvasztok ki amennyire szükségünk van, ráadásul ugyanolyan friss, mintha akkor sült volna.
Ez a megoldás azért is vált be, mert kevés kenyeret eszünk viszont majd 1 kg-os kenyeret tud készíteni a gép, viszont így nincs kényszer és kárba se vész.
A receptet azért leírom, mert az is el tudja készíteni akinek nincs gépe.
Burgonyás kenyér:
250 gramm finomliszt
250 gramm rétesliszt
220 gramm főtt, tört burgonya
1,5 kis mérőkanálnyi só (teáskanál)
1,5 kis mérőkanálnyi cukor
70 gramm olvasztott margarin
100 ml víz
150 ml tej
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
1/2 zacskó szárított élesztő
alapprogramon készül közepes barnítással (bár én világoson szoktam)
Jó étvágyat! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése