2012. február 28., kedd

Rizsfelfújt és burgonyás kenyér

Kevesen tudják, hogy a párom is cukrász nem csak én, tehát a konyhán osztozunk legalábbis ami a főzést illeti, ugyanis ő is nagyon szeret főzni.
Így aztán vannak bizonyos ételek amit ő főz és van amit én, persze az ezzel járó házimunkán 
is osztozunk. Én nem csinálok heti menü tervet, mert nálunk az nem vált be.
Viszont a konyhába van egy notesz amire 20-25 féle étel van felírva: édes,sós, leves főzelék, tészta szóval komlex hamik amiből lehet választani és 4-5 napra előre be is tervezünk.
Persze ettől még van hogy nem a terv szerint alakul a főzés, mint tegnap amikor is elhúzódott ügyintézés miatt hot-dog volt az ebéd, viszont nincs merev ragaszkodás ahhoz hogy vasárnap húsleves és rántott hús lenne a kötelező menü, mert szerintem azt a hét bármely napján lehet enni. Ráadásul az ételek olyan szempontból is felkerülnek a listára, ami régen volt vagy kevésbé szeretjük, vagy (ami mostanában fő szempont) mi van a fagyasztóba, ugyanis ilyenkor előszeretettel részesítem előnybe a fagyasztó ürítést, de arra 
is figyelek, hogy az alapanyagok változatosan legyenek elkészítve.
Párom egyik kedvence a rizsfelfújt (persze grízes tészta is készülhet minden mennyiségben),
így ma ezt készítettem.
Van hozzá recept is bár tudom mindenki másképp csinálja:)
hozzávalók 4 főre. (nálunk ennél kisebb adaggal nem is szabad kezdeni)
  • 35 dkg rizs
  • 1/2 l víz
  • 1/2 l tej
  • késhegynyi só
  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg cukor
  • 3 tojás
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 ek zsemlemorzsa
  1. A rizst váltott vízben megmossuk, majd felöntjük fél l hideg vízzel, megsózzuk, és lefedve, néha megkeverve, addig főzzük, míg a vizet mind magába szívta.
  2. Ekkor hozzáöntjük a hideg tejet, felforraljuk, és nagyon kis lángon, lefedve, néha megkeverve, készre főzzük a rizst.
  3. Állni hagyjuk, hogy kicsit hűljön. Azalatt  az esetleg maradt folyadékot magába szívja.
  4. A vajat és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belereszeljük a citromhéjat.
  5. A tojásfehérjéket habbá verjük.
  6. A vajas keveréket a rizshez forgatjuk, majd óvatosan a tojásfehérjehabot is hozzákeverjük.
  7. Kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk, és közepes lángon addig sütjük, míg a teteje pirulni kezd. 
  8. Aztán persze finom kis házi lekvárral meglocsolva felfaljuk.

 Lekváros kép nem készült:)
Miközben a rizsfelfújt elkészült gyorsan összedobtam egy burgonyás kenyeret is, ugyanis 
kb. 9 éve van kenyérsütőgépem, ami nagy haszon a konyhában és bizony nem szoktam kenyeret venni, nagy ritkán kiflit, de inkább megsütöm itthon.
Mostanában pedig nagy kedvenc lett a burgonyás változat.
Nálunk a kész kenyér szeletelés után a fagyasztóba kerül és csak annyit olvasztok ki amennyire szükségünk van, ráadásul ugyanolyan friss, mintha akkor sült volna.
Ez a megoldás azért is vált be, mert kevés kenyeret eszünk viszont majd 1 kg-os kenyeret tud készíteni a gép, viszont így nincs kényszer és kárba se vész.
A receptet azért leírom, mert az is el tudja készíteni akinek nincs gépe.

Burgonyás kenyér:
250 gramm finomliszt
250 gramm rétesliszt
220 gramm főtt, tört burgonya
1,5 kis mérőkanálnyi só (teáskanál) 
1,5 kis mérőkanálnyi cukor
70 gramm olvasztott  margarin
100 ml víz
150 ml tej
1 kávéskanálnyi őrölt kömény
1/2 zacskó szárított élesztő


alapprogramon készül közepes barnítással (bár én világoson szoktam)


Jó étvágyat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése